Aprovació de la Llei 5/2025 per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, que aborda l’accés a l’habitatge com a preocupació principal dels ciutadans.

La llei busca complir amb el mandat constitucional de garantir un habitatge digne i promoure un creixement demogràfic i territorial sostenible.

Inclou mesures per modular la inversió estrangera immobiliària i fer aflorar els habitatges buits.

Aquesta normativa afecta àmbits clau com el dret mercantil, el règim d’inversió estrangera, el mercat laboral, el sector immobiliari i modificacions en matèria tributària.

Inversió estrangera al Principat d’Andorra

  • Redefineix el concepte i la categorització de la inversió estrangera, distingint entre directa i immobiliària.
  • Manté l’autorització prèvia per a la majoria d’inversions estrangeres per protegir l’ordre públic i socioeconòmic del Principat.
  • Limita la inversió immobiliària a l’adquisició d’un habitatge unifamiliar o fins a dos pisos, i prohibeix la inversió en promoció immobiliària, excepte per a lloguer assequible o en parròquies amb plans urbanístics revisats.

Modificació de la Llei qualificada d’immigració

Modifica diversos articles de la Llei 9/2012 per ajustar-se a les tendències migratòries i evitar abusos.

Actualitza el règim infractor i introdueix salvaguardes per a les mesures de policia administrativa.

Inclou canvis en les autoritzacions d’immigració temporal i de residència i treball, així com nous supòsits de denegació i anul·lació d’autoritzacions : 

Supòsits de Denegació:

1.Frau de Llei: Una sol·licitud d’autorització d’immigració pot ser denegada si es determina que s’ha sol·licitat per mitjà d’un frau de llei.

2.Risc per a la Seguretat: També es denegaran les peticions d’autorització d’immigració si es considera que l’individu representa un risc per a la seguretat de l’estat, de les persones o dels béns, o si no pot acreditar l’absence d’antecedents penals que puguin ser considerats com una amenaça per a l’ordre públic.

3.Incompliment de Condicions: Si l’autorització inicial es va obtenir sota certes condicions que no s’han respectat, pot ser motiu per a la denegació de la renovació.

4.Altres Condicions Legals: Si les condicions d’alta especialització o de salari han deixat de complir-se, també es pot denegar la renovació de l’autorització d’immigració.


Supòsits Anul·lació:

  1. Fraus Comprovats: La renovació d’una autorització d’immigració s’anul·larà si es descobreix que es va obtenir en frau de llei, o si les condicions que van justificar l’autorització inicial no s’han respectat. Això afecta tant a les autoritzacions inicials com a les renovacions.

Incompliment de Normatives: Si un sol·licitant no compleix amb les condicions establertes per la normativa d’immigració, això pot ser motiu d’anul·lació de les autoritzacions ja concedides.

Modificació de la Llei general de l’allotjament turístic:

Principals Adaptacions al Règim d’Habitatges d’Ús Turístic

  1. Classificació i Tipus: S’introdueixen categories per a HUT, incloent els de cinc estrelles, que podràn continuar operant fins al final de la temporada 2029-2030 si es troben en edificis amb menys del 30% d’HUT.
  2. Requisits d’Habitabilitat: Els HUT hauran de complir amb requisits de seguretat, higiene i habitabilitat, així com limitacions sobre la capacitat d’ocupació.
  3. Procediment d’Autorització: S’exigeix un procediment d’autorització amb declaració responsable del propietari, qui ha d’informar a la comunitat de propietaris sobre l’activitat d’HUT.
  4. Condicions de Renovació: Els HUT inactius poden veure revocada la seva autorització. No obstant, si es demostra que no s’ha pogut llogar l’immoble com a habitatge durant un període mínim, hi ha possibilitats de renovació.
  5. Suspensió d’Autoritzacions Noves: La Llei suspèn l’atorgament de noves autoritzacions d’HUT en apartaments i estudis, per tal de controlar el creixement del sector i garantir que les oportunitats d’allotjament no perjudiquin l’accés a l’habitatge per a residents.

Transparència i Control: Es preveu que el govern informi sobre els HUT registrats i les autoritzacions vigents, assegurant la transparència i el control d’aquests habitatges.


Cessió d’habitatges buits i desatesos

  1. Mesura Excepcional de Cessió d’Habitatges:
  • Es estableix una mesura extraordinària, de caràcter transitori i limitada a tres anys, per a la cessió obligatòria d’habitatges buits o desats. L’objectiu és incorporar aquests immobles al parc públic d’habitatges a preu assequible, garantint així que un nombre màxim d’habitatges estiguin disponibles per a compra o lloguer.
  1. Funció Social de la Propietat:
  • La norma reflexa la necessitat d’equilibrar el dret a la propietat privada amb la seva funció social, assegurant que els poders públics promoguin les condicions necessàries per garantir el dret a una residència digna per a tots els ciutadans. Aquesta perspectiva busca, per tant, proporcionar solucions habitacionals a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat o dificultat en accedir a l’habitatge.
  1. Mecanisme de Cessió:
  • S’estableix un mecanisme de cessió que permet al Govern incorporar temporalment immobles al parc d’habitatges assequibles. Aquesta cessió es realitza per un màxim de cinc anys, procurant que els immobles cedits no es trobin ocupats i disposin d’uns estàndards mínims d’habitabilitat. Això implica un esforç per controlar i regular les condicions d’ús de les propietats.
  1. Impacte Esperat:
  • Aquesta mesura es preveu com una solució temporal per pal·liar l’escassetat d’habitatge que afecta molts ciutadans. Al final dels tres anys, es revisarà l’impacte d’aquesta regulació, amb mirament a l’any 2027, moment en què, si les condicions ho permeten, es pretén deixar sense efectes la pròrroga forçosa dels contractes de lloguer. És un pas cap a la normalització del mercat d’habitatge i la restauració de la disponibilitat d’immobles per a lloguer habitacional.
  1. Règim Sancionador:
  • El títol també preveu un règim sancionador per a aquells propietaris que no es conformin amb aquesta mesura, amb possibles implicacions per a més complicacions legals o la nul·litat dels contractes d’ús irregular d’habitatges.

Mesures en matèria tributària

  1. Modificació de l’Impost sobre Societats:
  • La llei modifica l’article 21 ter de la Llei 95/2010, que fa referència als arrendaments d’habitatge. Aquesta modificació permet als obligats tributaris reduir la base de tributació en un 10% dels ingressos obtinguts per arrendament d’habitatges que es destinin a residència habitual i permanent, amb condicions associades als preus dels arrendaments.
  1. Condicions d’Aplicació:
  • La reducció s’aplica només als ingressos procedents d’habitatges que obtinguin una renda inferior a 9 euros per metre quadrat, i amb un import total de renda que no superi els 1,250 euros mensuals. Això busca incentivar els lloguers assequibles i reduir els costos per als inquilins.
  1. Modificacions en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques:
  • També s’introdueixen canvis a la legislació relacionada amb l’impost sobre la renda de les persones físiques. Entre els canvis, es modifica el percentatge de despeses deduïbles que els obligats tributaris poden aplicar per lloguers d’habitatges, augmentant la deducció per a aquells que es troben dins de les mateixes condicions establertes per a l’impost sobre societats.
  1. Impost sobre la Renda dels No-residents:
  • La llei modifica l’article 29 de la Llei 94/2010, que determina la quota de tributació per als no-residents fiscals. Aquesta modificació estableix diferents tipus de gravamen en funció dels ingressos derivats de la transmissió de béns immobles, diferenciant entre períodes d’adquisició i venda, per tal de frenar l’especulació immobiliària.
  1. Modificació de l’Impost sobre Plusvàlues:
  • Ajustaments en els Tipus Impositius: El Títol V preveu l’increment dels tipus impositius i recàrrecs dels impostos que graven les plusvàlues immobiliàries. Aquest ajustament busca desincentivar la compra i venda especulativa d’immobles a curt termini, promovent en canvi una inversió més estable i a llarg termini en el sector immobiliari.
  1. Incentius per a la Compra del Primer Habitatge:
  • Exempció d’Impostos: Es proposa una exempció en l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries per a la compra del primer habitatge destinat a residència habitual i permanent.

Valor Límit: El preu màxim per beneficiar-se d’aquesta exempció s’estableix en 600.000 euros.

Condicions d’Ingressos: Els ingressos dels sol·licitants no poden superar quatre vegades el salari mínim interprofessional, assegurant que els ajuts s’adrecin a persones amb recursos limitats.


Quan entra en vigor la nova normativa?

La data d’entrada en vigor de la Llei 5-2025 és al cap de quinze dies a comptar de l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, que va ser publicada el passat 26 de març de 2025, excepte les disposicions del títol IV, relatives a la cessió d’habitatges buits i desatesos, que entraran en vigor al cap de sis mesos a comptar de l’endemà de la seva publicació

Si vols saber més sobre la llei Omnibus a Andorra, consulta aquest article del nostre blog.

Tens dubtes o necessites un assessor per a gestionar les declaracions o els pagaments d’impostos? Demana la teva cita aquí.

Necessites ajuda amb la teva empresa o com a particular?

Primera consulta gratuïta

Dominic Paredes
Dominic Paredes – Propietària d’Assessors Associats
Logo Grup Assessors Associats DPS
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.